En av de norske folks favorittpersoner – Olav Thon er en virkelig bemerkelsesverdig mann

0
2

OSLO – OLAV THON, strikke hetten ,klokken 95, er nesten like gammel som det norske Norge, som ble uavhengig av Sverige i 1905. Men i dag, etter å ha jobbet seg fra å være en fattig gårdgutt i fjellet til Norges rikeste bosatt, er han ikke så sikker uavhengighet var en god ide.

Kommentaren er et godt eksempel på hans glede ved å blande ting opp og gå mot den venstrehårige, nivellerende konsensus her. Mr. Thon – uttalt noe som “tonn” – er en fabelaktig vellykket forretningsmann som glatt støtter den politiske rettigheten i et av de mest velstående, høyt beskattede landene i verden, hvor olje- og gassinntektene støtter et velferdssystem som gjør at arbeidet blir nesten en livsstil valg.

Han liker lyse, usofistikerte klær, favoriserer høye pledd, et varemerke strikket og knobbly rosa ullhue og lyse grønne slips, som fremmer merkevaren som en enkel mann av jorden som har gjort det blant byens slickere.

Han har alltid vært kritisk overfor den store staten og dens skattebyrde, som han villig betaler, har valgt å ikke bli skatteflykt, og han er engstelig om innvandringens innvirkning på det som var et lite, hovedsakelig landlig, monoetnisk Norge.

Men han oppsto da han tok ut store annonser i avisene som støttet fremmøtepartiet for innvandring før september valg, som førte partiet til regjeringen for første gang, som juniorpartner til det konservative partiet etter åtte års koalisjoner ledet av Arbeiderpartiet.

Mr. Thon, som er gift, men barnløs, gjorde nyheten igjen sent i fjor da han kunngjorde at han ga bort den største delen av sin formue til et fundament som både ville bevare sitt store holdingselskap og gi millioner av dollar tilskudds veldedige organisasjoner, forskningsinstitusjoner og medisinsk vitenskap.

Hans formue er anslått til å være om lag 25,4 milliarder kroner (ca 4,1 milliarder dollar); Han sier at han setter rundt 90 prosent av det inn i stiftelsen, som vil bli drevet av en syv ledelsesposter han skal lede på. Han sa at det ville gi ut minst 50 millioner kroner i året, ca $ 8 millioner, i tilskudd til vitenskapelig forskning og innovasjon.

 

HØYER en langsom, men flytende engelsk, innrømmer han at en del av ideen hans, uten å være en arving, var å bevare sin virksomhet inn i fremtiden. Men han scoffed ved tanken om at han satt opp en veldedighet bare for å spare skatt, og noterte at den nåværende regjeringen har lovet å eliminere Norges formuesskatt i alle fall.

I en times intervju som fortsatte over lunsj i Thon-gruppens første hotell, var han både vittig og engasjert, og han var glad for å konfrontere ethvert emne og til og med å mocke seg lett for sin varemerkekjole og kalte det “en publisitetsstunt”.

 

 

 

Mr. Thon ble født til en oppdrettsfamilie i landsbyen Al (uttalt “awl”), i den fjellrike Hallingdalregionen nordvest for Oslo. Landsbyens navn kommer fra det norske ordet for “grøft” eller “gully” og ung Mr. Thon, som har jobbet siden en alder av 7 som en hyrde over trærlinjen, klatret raskt og gjorde sin vei til den lille hovedstaden i det nydelige landet, Oslo.

En født forretningsmann, han begynte å fange rev, gikk for å selge plagene og kom inn i pelsvirksomheten, eksporterte norsk rev og importerte pels som persisk lam. Det ga ham sitt kallenavn, “reven” – Norges rikeste mann, John Fredriksen, som bor i skatteflykt på Kypros, kalles “stor ulv” – og lærte ham verdifulle leksjoner, sa han.

Han var ennå ikke 30, sa han. “For meg var det veldig trist, men siden jeg har vært veldig forsiktig; fra dette 80.000 kroner lærte jeg, og det var en god ting, sa han.

SHARE
Previous articleThe Five Keys to Public Speaking

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here