Mammor i Sverige har det bäst

0
117

Sverige är världens bästa land för att vara moder, enligt en ny rapport som publiceras av Rädda Barnen.

I sitt nionde årliga moderregister överensstämmer det amerikanska kapitlet i den internationella humanitära organisationen mammors och barns välbefinnande i 146 länder.

Rangeringen baseras på en sammanställning av flera indikatorer, inklusive kvinnlig förväntade livslängd, mammaledighet, tillgång till säkert vatten, kvinnors deltagande i regeringen och dödligheten för barn under fem år.

“Vi borde vara stolta över att Sverige rankas bra i internationella jämförelser när det gäller barns rättigheter och situationen för mödrar”, säger Eva Svedling från Rädda Barnens svenska kapitel i ett uttalande.

Rapporten citerar Sveriges främsta ranking bland det land som har det högsta förhållandet mellan kvinnlig och manlig inkomst, liksom den högsta andelen kvinnor med plats i staten. Sverige bundet också med Island för den lägsta under 5-dödligheten i världen.

Rangeringen baseras på en sammanställning av flera indikatorer, inklusive kvinnlig förväntade livslängd, mammaledighet, tillgång till säkert vatten, kvinnors deltagande i regeringen och dödligheten för barn under fem år.

Alla de skandinaviska länderna rankas i indexets topp tio, liksom i Australien, Nya Zeeland, Tyskland, Frankrike och Irland.

Niger, Tchad och Yemen rankas som de tre värsta ställena att vara en mamma.

 

“Det finns en stor skillnad mellan statusen för mödrarnas hälsa och välbefinnande i rika och fattiga länder”, säger Charles MacCormack, VD för VD, i ett uttalande.

De högklassiga länderna fick alla höga poäng för mödrars och barns hälsa, liksom kvinnors utbildnings- och ekonomiska status. Men för mammor i länder längst ner i indexet är förhållandena definitivt svårare.

I genomsnitt kommer 1 av 21 mammor från de lägsta länderna att dö av graviditetsrelaterade komplikationer och 1 barn i 6 kommer att dö innan de vrider fem. I Sverige dör endast 1 barn i 333 före åldern fem, enligt Spara barnens analys

“En mammas välbefinnande är kopplat till hennes barns välbefinnande,” tillade MacCormack.

Även topprankade Sverige har utrymme för att förbättra situationen för mödrar och barn i Rädda Barnens ögon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here